20 Ocak 2022 Perşembe

Smeg kullanıcı yorumu



Smeg'in genel marka simgesi

Smeg markasını bilenler bilir. Küçük ev aletleri ve beyaz eşya üreten bir İtalyan markası. Özellikle retro tasarımlarıyla eski zaman âşıklarının gönlünü çeliyor.

Bilmeyenler için markayı kısaca tanıtalım. Smeg 1948 yılında Vittoria Bertozzoni tarafından İtalya'nın Emilya-Romanya bölgesinde bulunan Guastalla kasabasında bir emaye ve metal işleme atölyesi olarak kurulmuş. Smeg adı da aslında bir kısaltma. Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla'nın baş harflerinden oluşuyor. 

Ürünler üzerinde kullanılan simge
Marka zaman içinde ev aletleri üretimine de başlamış ve bugün bile bizi kendine hayran bırakan hoş tasarımlarıyla ve ilk kendinden ateşlemeli ocak gibi ileri teknoloji ürünleriyle dikkat çekip tanınmış. 

İnternet sayfalarında "tasarım" olgusunun kendileri için en öncelikli şey olduğunu söyleyen Smeg, yıllar boyunca bu iddiasını kanıtlar nitelikte ürünler üretmeyi sürdürmüş. 2007 yılına gelindiğinde ürettikleri eski modellerinden esinlenerek retro tasarımlı simgesel buzdolaplarını piyasa sürmüş. 

Retro tasarımlı buzdolapları ilgi görünce önce farklı renkleri üretilmiş; sonrasındaysa aynı tasarımla su ısıtıcı, ekmek kızartıcı, kahve makinesi, mutfak robotu gibi ürünler de piyasaya sürülmüş. 

Kullanıcı olarak yorumlarım


Ben de görünümlerine aşık olduğum bu ürünlere daha fazla dayanamadım ve piyasadaki daha mütevazi benzerlerine göre beş-on kat daha pahalı olan su ısıtıcısıyla filtre kahve makinesini satın aldım.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki muhteşem görünen bu ürünlerin dışını emaye kaplı metal sanıyordum fakat dış kaplama plastik. İlk düş kırıklığım bu oldu. 

Su ısıtıcı


Su ısıtıcıların iki çeşiti bulunuyor. Su sıcaklığı göstergesi olanlar ve olmayanlar. Su kaynarken 50-60-70-8-90-95 ve 100 dereceyi gösteren ışıklı göstergeler var. Örneğin bitki çayınız için 90 derecelik bir suya gereksinim duyuyorsanız suyunuzu bu kadar ısıtabilirsiniz. Su istediğiniz sıcaklığa ulaştığında sesli ikaz vererek sizi uyarıyor. Kapağı, üzerine bastığınızda kendiliğinden açılacak biçimde yaylı bir düzenekle donatılmış. Ancak zaman geçtikçe yaylı düzenek ara sıra tutukluk yapmaya başladı. Su ısıtma süresiyle ilgili eski ısıtıcımdan bir farkını göremedim. Eski ısıtıcıma göre sıcaklık göstergesi ve sesli uyarı özelliği olması nedeniyle su ısıtıcımdan çok çok memnun olduğumu söyleyebilirim. Yinelemekte hiçbir beis görmüyorum: Tasarımına zaten ba-yı-lı-yo-rum.

Filtre kahve makinesi


Daha önce yine bir İtalyan markası olan DeLonghi'nin mütevazi bir filtre kahve makinesini kullanıyordum. Kullanımı gayet basit, işini gerektiği gibi yapan fiyat-performans dengesi açısından çok memnun kaldığım bir üründü. 

Fakat dediğim gibi, Smeg tasarımı gönlümü çeldi ve kahve makinemi de işleyişinde hiçbir sorun olmamasına karşın Smeg ile değiştirmeye karar verdim. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim: Pişmanım, değmezmiş. 

180 avro gibi bir fiyatı vardı ve 1800₺ gibi bir fiyata gelmişti. Türk lirasının son dönemde yaşadığı kur dalgalanması nedeniyle şu an için TL bazında fiyatlar uçmuş durumda. Bu yazının yazıldığı 2022 ocak ayında aynı makinenin Türkiye satış fiyatı 4890₺. 

Şu anki fiyatlarla almayı düşünenler varsa bu satırları okuduktan sonra karar versinler. Öncelikle şunu söyleyeyim ki filtre kahve makinelerinin işleyiş mantığı tüm markalarda aynı. 200₺'lik Sinbo marka makine de 5000₺'lik Smeg de aynı mantıkla yani su haznesindeki suyu yavaş yavaş çekip kahve haznesindeki toz kahvenin üzerine damlatmak suretiyle çalışıyor. 

Eski makinemde olmayıp Smeg'te olan tek özellik, ileri bir saatte hazır olması için kahve demleme zamanlayıcısının olması. Bu özellik elbette Smeg'e özgü değil. Çok daha uygun fiyatlara satılan markalarda da bu özellik artık sıkça kullanılıyor. Akşamdan kahvenizi ve suyu ilgili haznelere koyup, kahvenizin hazır olmasını istediğiniz saati kuruyorsunuz ve o saatte mis gibi kahve kokularının ardından sesli bir uyarıyla makineniz size kahvenizin hazır olduğunu haber veriyor. 


Gelelim kahveseverlerin en çok ilgilendiği özelliklere... Sıcak tutma özelliği konusunda eski makineme göre hem iyi hem kötü diyebilirim. Kahve ilk demlendiğinde kupaya alırsanız epey soğuk oluyor. Ben kahveyi sıcak sevdiğimden bir 10-15 dakika bekliyorum. O zaman kendim için ideal sıcaklıkta oluyor. Eski makinem 30 dakikaya kadar sıcak tutma özelliğine sahipken Smeg'te bu süre 60 dakika. Elbette 60 dakika bekleyen bir kahve artık bayatlamaya başlamış oluyor ama yine de 60 dakika iddialı bir süre.

Eski makinemin cam karafını sorunsuzca bulaşık makinesinde yıkayabiliyordum fakat Smeg'in kullanım kılavuzunda karafın makineye atılmaması gerektiği yazıyor. Bu da kullanıcı için epey can sıkıcı. Her defasında elde yıkamak fazladan zaman kaybına neden oluyor. DeLonghi makinemin karafının kapağı gövdeyle bağlantılıydı ve ayrılmıyordu. Smeg'in karafının kapağıysa tümüyle çıkabiliyor. Neyse ki bu yıkamayı bir nebze olsun kolaylaştırıyor. Ama karafın tutacağı nedense hiç sağlammış bir izlenimi bırakmıyor. Umarım kulbu bir gün elimde kalmaz. Fiyatı böyle olan bir makinenin karafını almaya kalktığımda ne kadar öderim tahmin dahi edemiyorum. 

Başka Smeg alır mıyım?


Buzdolabı, bulaşık makinesi, ocak gibi büyük ev eşyalarını almayı bir kere fiyatı nedeniyle hayal bile etmiyorum. Fakat mutfak robotu, espresso makinesi ve ekmek kızartma makinesini almalı mıyım diye hâlâ düşünüyorum. Öncelikle teknoloji ve performans açısından muadillerinden hiçbir farkı yok. Fakat fiyatlar??? Açıkçası bu fiyatlar karşısında insan teknoloji bakımından da harikalar yaratılmasını beklemiyor değil. Evet tasarım önemlidir ve tasarım için bir ürüne daha fazla para ödenebilir. Ancak sanıyorum ki ekonominin böylesine kırılgan olduğu bir dönemde değil... Evdeki emektar küçük ev aletleriyle bir süre daha idare edebileceğimi düşünüyorum! Ama kur düşer ve fiyatlar aşağı inerse ilk işim Smeg'ten bir tezgâhüstü mutfak robotu almak olacak!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder